Kortfilm om Tenkedagen laget av speidere
Tenkedagen feires 22. februar. Dette var fødselsdagen for både Lord og Lady Baden-Powell.
På tenkedagen (World Thinking Day) går tankene til speidere over hele verden. Speiderne gir ofte en en liten gave til tenkedagsfondet. Verdenskontorene bruker pengene som kommer inn til å bringe speiderarbeidet ut til stadig flere land, slik at felre ungdommer får mulighet til å ta del i vårt internasjonale fellesskap. Det er i første rekke land med svak økonomi som nyter godt av pengene fra fondet.
Historikk
Initiativet til en verdensdag for jentespeidere ble introdusert i 1926 under den fjerde Verdenskonferanse i USA. Ideen var at en dag i året skulle vi fokusere på at vi tilhører en verdensomspennende forening og at vi skulle reflektere over det. Datoen som ble valgt var 22. februar, fødselsdagen til både Olav og Robert Baden Powell.
I 1999 ble det offisielle navnet til Tenkedagen forandret til «World Thinking Day» for å understreke verdensaspektet til Tenkedagen.
Hvordan dagen blir markert varierer fra land til land og mellom speidergrupper i hvert enkelt land. Felles for feiringen er at vi tilhører en verdensomspennede organisasjon.
Tenkedagsfondet
Under den syvende verdenskonferansen i Polen (1932) ble ideen om Tenkedagsfondet lansert. Det var den belgiske delegaten som foreslo at siden fødselsdager vanligvis mente pressanger, kunne en gi en gave til speidingen. Olave foreslo at hver speider kunne gi «A penny for your thoughts» eller «En krone for tankene dine» til verdensspeiderforbundet (WAGGGS) på Tenkedagen, samtidig som de tenkte på speidere i andre land.
Denne tradisjonen har fortsatt, og den 22. februar i år vil millioner av speidere i 144 land være med å samle inn penger på Tenkedagen. Pengene går til Verdensspeiderforbundets hjelpeprosjekter ulike steder i verden